‘Iedereen krijgt bij ons een eerlijke kans om te leren’

Iedereen krijgt bij ons een eerlijke kans om te leren

9 januari 2025

Orly & Endevoets draagt gelijkwaardigheid hoog in het vaandel. Dat blijkt ook uit de manier waarop ze mensen met minder arbeidsmarktkansen begeleiden. “Iedereen verdient een kans. Dus stap uit je comfort zone en ga eens in gesprek”, vindt HR-manager Martine van Cromvoirt.

Buitengewoon planmatig onderhoud, energetisch renoveren en restaureren. Dat zijn de drie pijlers van het Brabantse Orly & Endevoets. In totaal werken er zo’n zestig medewerkers bij en voor het bedrijf. Dat mogen er de komende jaren twee keer zoveel worden, vertelt HR-manager Martine van Cromvoirt. “We werken vaak als hoofdaannemer voor woningcorporaties en dat doen we het liefst zoveel mogelijk met eigen vakmensen. Daarvoor is extra capaciteit welkom. Natuurlijk onderhouden we contacten met scholen. Maar we kijken ook naar mensen met minder arbeidsmarktkansen. Dat zijn mensen met een beperking of vergunninghouders.” Het contact met Weener XL, het werk- en ontwikkelbedrijf van gemeente Den Bosch, dateert al van jaren terug. De afgelopen jaren is de samenwerking intensiever geworden.

Een tweede Orly College voor vergunninghouders
Van Cromvoirt. “We nemen deel aan de open koffie-momenten en de kookworkshops in het participatiehuis in Den Bosch. Daar ontmoeten werkgevers en werkzoekenden elkaar op een informele manier. Via een VR-bril kunnen geïnteresseerden onze video bekijken. Zo krijgen ze een beeld van de werkzaamheden die je bij ons kan doen. Ook zijn we bezig om een tweede Orly College voor inburgeraars op te zetten, vergelijkbaar met ons College voor leerlingen van het praktijkonderwijs. Verder staan we ervoor open dat Weener XL periodiek met een aantal mensen bij ons langskomt om de sfeer te proeven.” Van Cromvoirt erkent dat je soms uit je comfortzone stapt. “Je krijgt te maken met cultuurverschillen, laaggeletterdheid, mensen die minder digitaal vaardig zijn. Maar wij nemen graag de tijd om hen enthousiast maken voor de bouw.”

Structuur en duidelijke communicatie
Van Cromvoirt: “Mensen met minder arbeidsmarktkansen zijn vaak bang dat ze ondergesneeuwd raken in een grote groep. Dan vertel ik dat wij met kleine teams werken. Ook vragen ze zich af of ze voldoende tijd krijgen om te leren. Bij ons oefenen ze eerst in de hal en gaan ze daarna op pad met een leermeester. Onze leermeesters krijgen hiervoor een opleiding en worden periodiek gecoacht door een jobcoach van Weener XL. Daarnaast hebben de potentiële nieuwe medewerkers behoefte aan structuur en duidelijke communicatie. De jobcoach kan hierin ondersteunen.” Voor de verminderde productiviteit krijg je als werkgever een loonkostensubsidie. Hoe dat werkt? “Na zes weken kijkt Weener XL hoeveel werk iemand kan verricht, die meting wordt elk jaar herhaald. Op enig moment willen wij natuurlijk ook wel zien ‘dat het erin zit’.”

Een open blik doet mensen opbloeien
In het begin was het best wennen voor collega’s, vertelt Van Cromvoirt. “Medewerkers willen gewoon meters maken. Ze werden soms ongeduldig als iemand het werk niet binnen drie dagen onder de knie heeft. Als onze directeur dat hoorde, greep hij meteen in. Iedereen krijgt bij ons een eerlijke kans om te leren.” Regelmatig deelt ze het verhaal met andere bedrijven. “Dan krijg ik als reactie meestal allerlei beren op de weg. Mijn tip is: probeer je los te maken van je overtuiging en bekijk elke persoon met een open blik. Je zal zien dat mensen opbloeien als je ze de passende aandacht en begeleiding geeft.”

Inclusief ondernemen
Iedereen die kan werken maar het op de arbeidsmarkt zonder ondersteuning niet redt, valt onder de Participatiewet. De wet wil ervoor zorgen dat meer mensen werk vinden. Gemeenten zijn hiervoor verantwoordelijk. Volgens Charity Timmers, accountmanager Bouw, Techniek en Energie van Weener XL, kunnen bedrijven vele wegen bewandelen om de aansluiting op werk voor deze groep te vergroten. Dat varieert van informele contacten tot het mogelijk maken van een bedrijfsbezoek, van een VR-film opnemen over een bepaalde functie tot mensen in dienst nemen. In de regio Noordoost Brabant ziet ze veel sociale bedrijven. Zo hebben bijna alle leveranciers van de Bossche woningcorporatie Zayaz een PSO-certificaat behaald (prestatieladder socialer ondernemen). Ook Orly & Endevoets werkt in opdracht van Zayaz. Volgens Timmers is dit veelzijdige onderhoudsbedrijf een echte ambassadeur van inclusief ondernemen: “Zij zien de kansen om het verschil te maken in het leven van mensen met minder arbeidsmarktkansen.”

Deel dit artikel!

Kies een categorie